Okuma Süresi: 6 dakika
Çocuklara Tablet Verirken Nelere Dikkat Edilir?

Çocuklara tablet verilir mi? Tablet ve TV izleme süresi ne kadar tutulmalı? Çocukların tablet kullanımı ile alakalı anne babaların aklında pek çok soru var.

Günümüz çocuklarının teknoloji içine doğduğu yadsınamaz bir gerçek. Özellikle çok katlı şehir yapıları nedeniyle çocukların eski dönemlerdeki gibi sokakta oynama şansı oldukça azaldı.

Oyunlar ve arkadaşlar dijitalleşirken, çocukların telefon ve tabletlerle geçirdiği süre de arttı.

Peki, bu cihaz kullanımının çocuklara zararı var mı? TV veya Tablet izleme süresi ne olmalı? TV ve tablette çocuklar için güvenlik ayarı nasıl yapılır?

Çocuklara Tablet Vermenin Zararları

Tablet çocuklar için zararlı mı? Bu cihazlara gereğinden fazla kullanılması hem çocuklar hem de yetişkinler için zararlı. Ancak bu zarar elbette çocuklarda daha fazla. Gelişim dönemi devam eden çocukların uzun süre telefon, televizyon ve tablet kullanması, izlemesi özellikle zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.

Kontrolsüz telefon veya tablet kullanımı çocukların sosyal gelişimini olumsuz etkiliyor. Özellikle tablet veya telefonla 3 yaş öncesi dönemde tanışan çocukların dil gelişimleri olumsuz etkileniyor ve konuşmaya başlama zamanı gerileyebiliyor. Dikkat eksikliği ve dağınıklığı, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, dil gelişiminin aksaması gibi durumlar yaşanması da tabletin çocuğa zararları arasında sayılabilir.

Tablet Bağımlılığı Nasıl Engellenir? Nasıl Çözülür?

Çocukların tablet kullanımı konusunda uzmanlar 2,5 yaş öncesinde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. 30. Aydan sonra ise en az 13 yaşına kadar tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.

Ancak elbette bu çocuğunuzu teknolojiden uzak büyütmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Çocuklara yeni öğrenme yolları sunan tablet kullanımı doğru yönlendirildiğinde ve kontrol edildiğinde çocukların kaliteli vakit geçirmesini de sağlar.

Herkes kendi çocuğunun yaşına uygun tablet izleme süresinin ne olduğunu merak eder. 3 yaş tablet oynama süresi, 4 yaş TV izleme süresi gibi pek çok arana sorgusu da bu sebepledir.

Uzmanların önerdiği ideal TV izlemle süreleri: Bir çocuk günde kaç saat tablete bakmalı?

  • 0-2,5 yaş aralığında çocukları TV, tablet ve telefonla tanıştırmamak gerekiyor.
  • 2-5 yaş arası çocuklar günde toplam 1 saat,
  • 5 yaş ve üzeri çocuklar ise günde toplam 2 saat süre ile telefon, tablet ya da televizyon ekranına bakabilir.
Süreyi Sınırlandırın

Yukarıda belirtilen sürelere göre, çocuğunuzun tablet oynama süresine mutlaka bir sınır koymalısınız. Çocukların tablet kullanımını kontrol altında tutabilirseniz çocuklar için sorun olmayacaktır. Yukarıda belirttiğimiz yaşa göre tablet izleme sürelerine dikkat ederek çocuğunuzun günlük TV, telefon ve tablet izleme sürelerini sınırlandırın.

Kurallarınız Kesin Olsun

-Tamam, hadi yarım saat daha oyna…

Bu cümle çocuğa kıyamayan ebeveynlerden birinin önünde sonunda kurduğu bir cümle. Ama kurallarınız kesin olmalı. Hele ki söz konusu sınırlarını her zaman merak eden çocuklarsa. Anne hayır derken baba asla evet dememeli, ya da tam tersi. Birkaç kez göstereceğiniz tölerans çocuğun her gün süreyi uzatmak için şansını denemesi demek.

Doğru mesafeyi öğretin

Ancak elbette bu süre zarfında belirli başlı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle ilk kural ekranın çok yakın tutulmaması! Çocuğunuzun tabletle oynarken ekranı deyim yerindeyse gözüne sokmasına izin vermeyin! En az 30 cm izleme mesafesi olmasına dikkat edin. Eğer ekranın yakın olduğunu düşünüyorsanız çocuğunuzun 20 dakikadan fazla izlemesine müsaade etmeyin.

Gözlemleyin

Çocukların tablette oyuna dalması ebeveynler tarafından işlerin tamamlanacağı ya da dinlenebilecekleri bir zaman dilimi gibi algılanmamalı. Çocuğun ne izlediği ya da ne oynadığı sık sık kontrol edilmeli. Karşısına çıkacak olumsuz içerikli herhangi bir reklam bile çocuk gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Çocuğunuzun internette neler yaptığını mutlaka kontrol edin. Ne de olsa internete bağlanabilen sınırsın bir dünya avuçlarının içinde. Karşılarına çıkan en ufak bir görüntü ses, korkmalarına farklı şekilde etkilenmelerine neden olabilir. Çocukların tablet kullanımı esnasında hangi oyunları oynadığı, hangi sitelere girdiğini mutlaka takip edilmeli.

Oyun ve Video İçeriklerine Dikkat Edin

Şiddet, cinsellik, küfür, ölüm gibi olumsuzluklar içeren video ya da oyunlar çocukların hem zihinsel hem de psikolojik gelişimini olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocukların oynayacağı oyunlar ve izleyeceği videolar özenle seçilmeli, yetişkin kontrolü olmadan yeni bir şey indirmesine izin verilmemelidir.

Online oyunlara da özellikle dikkat edilmeli. Şiddet içeren ya da internet üzerinden gerçek oyuncularla oynanan oyunların ve oyun esnasında çocukların maruz kalacağı durumların kontrol edilmesi mümkün değildir.

Reklamlara Dikkat!

Video izlerken pek çok reklam çıkar. Üstelik ebeveynler her ne kadar uzak tutmaya çalışsa da reklam izlemek tüm çocukları cezbeder. Dolayısıyla çocukların tablet kullanımı esnasında reklam videolarının da kontrol edilmesinde yarar var.

Doğru Bir Rol Model Olun

Çocukların en çok örnek aldığı kişiler doğal olarak anne ya da b abalarıdır. Dolayısıyla eğitim ve öğretimin ilk aşaması her zaman ailedir. Çocuğun gelişiminin önemli bir kısmı okula başlamadan henüz ailesinin yanındayken tamamlanır. Bu nedenle anne babaların da teknolojik aletleri kullanma sürelerine, izledikleri, dinledikleri içeriklere dikkat etmesi gerekir. Çocuğunuzla iletişim kurmaz, sürekli olarak telefonunuzla ilgilenirseniz çocuğunuz da can sıkıntısını gidermek için tableti elinden bırakmaz. Bu nedenle çocuğun TV, tablet izleme süresine sınır koyun ve günlük sınıra ulaştığında birlikte yapabilecek aktiviteler bulun. Onlarla sohbet edin. Böylece çocuklarınız sanal ilişkilerden ziyade gerçek ilişkileri, iletişim kurmayı ailede öğrenecektir.

Çocuklara Tablet Vermenin Yararları

Çocukların tablet kullanımı konusunda muhtemel zararları ve alınabilecek önlemleri sıraladıktan sonra kontrollü, güvenli tablet kullanımından da bahsetmek gerekiyor. Elbette tüm oyunlar ve videolar olumsuz birer içerik değil.

Çocukların gelişimini olumlu yönde etkileyecek eğitici ve öğretici içerikler de mevcut. Bu uygulamalarla çocukların tablet kullanımı olumlu yönde şekillendirilebilir.

Eğitsel, eğlenceli, zekâ gelişimini destekleyen, dil öğrenimini kolaylaştıran, uzmanlar tarafından onaylanmış oyunlar bulmak mümkün. Bunların bazıları ücretli uygulamalarken bazıları ise ücretsiz olarak sunulabiliyor. Çocuğunuzun tabletine bunları indirerek kaliteli zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR
Tablet Bilgisayarlar Okul Öncesi Çağı Çocukların Gelişimine Destek Olur Mu? Yararlı Mı Zararlı Mı?

Elbette olur! Ancak yalnızca doğru kullanım sağlanırsa!

Yazımızda da bahsettiğimiz gibi çocuğun eline tableti verip kendi kendine zaman geçirmesini beklemek olası tehlikelere karşı onu savunmasız bırakmaktır. Milyonlarca içerikle dolu internet ortamında çocukların kullanımı mutlaka sınırlandırılmalı ve sürekli kontrol altında tutulmalıdır. İzlediği videoları, reklamları oynadığı oyunları mutlaka kontrol etmelisiniz.

Çocuğa Tablet Ne Zaman Alınmalı

3 yaşındaki çocuğa tablet alınır mı? Yaş değişse de soru hep aynı.

Çocukların tablet kullanımı konusunda uzmanlar 2,5 yaş öncesinde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. 30. Aydan sonra ise en az 13 yaşına kadar tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor. Okul döneminde dersler için gerekli olsa da okul öncesi dönemde tablet kullanımı kontrollü şekilde olmalı. 2,5 yaşından büyük çocuklarınız için tablet alabilirsiniz ancak kullanımlarını mutlaka kontrol altında tutmalısınız.

Tablet Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

Sosyalleşemeyen, kendine oyun arkadaşı ya da herhangi bir aktivite bulamayan çocukların tablet gibi bir teknolojik alete bağlanması oldukça muhtemeldir.

Eğer çocuğunuz zamanının büyük çoğunluğunu tablet, TV veya telefon ile geçiriyorsa onunla sohbet edebilir, aktiviteler yapabilir ve oyunlar oynayabilirsiniz.

Çocukların ilgi alanları doğrultusunda bir hobi edinmesini sağlamak da hem sosyalleşmesi hem de hayata katılması açısından önemlidir. Enstrüman, spor, dans gibi gidebileceği kurslar, yapabileceği aktiviteler bulabilirsiniz.

Yorumunuzu Yazın

Başa Dön